Dubrovnik / Kroatië excursies en omgeving Dubrovnik

Excursies Dubrovnik omgeving

Dé 8 beste tours omgeving Dubrovnik en excursies Kroatië

Excursies Dubrovnik

Alle info over tours, activiteiten en excursies in de omgeving Dubrovnik. Bekijk excursies vanuit Dubrovnik. Tips voor leuke activiteiten en dingen om te doen in Kroatië vindt u hier:

8 Tips voor dagtochten vanuit Dubrovnik

Wanneer je langer dan twee dagen in Dubrovnik verblijft is het aan te raden om dagtochten in de omgeving van Dubrovnik te gaan maken. In twee dagen kun je alle Dubrovnik bezienswaardigheden bezoeken en daarna is het absoluut de moeite waard om de prachtige Kroatische omgeving van Dubrovnik te gaan bewonderen of buurlanden zoals Montenegro of Bosnië en Herzegovina. Dit kan op eigen gelegenheid met uw (huur)auto, maar in Dubrovnik worden ook verschillende georganiseerde dagtochten en excursies aangeboden waardoor je tijdens een stedentrip Dubrovnik makkelijk een van onderstaande tours kunt toevoegen aan uw reis. De 8 leukste dagtrips in de omgeving van Dubrovnik:

1. Excursies Kroatië: Elafieten eilandengroep

Dubrovnik excursieDagtocht vanaf Dubrovnik: de Elafieten eilandengroep
Dagtochten DubrovnikKroatië excursie naar het eiland Lopud

De Elafieten zijn een archipel van 13 eilanden in de Adriatische Zee bij Dubrovnik. Van deze Elafieten zijn alleen de eilanden Koločep, Lopud en Šipan permanent bewoond met slechts enkele honderden inwoners. De eilanden zijn geliefd vanwege het groene en ongerepte karakter van het landschap. Vanuit Dubrovnik kun je met een veerboot naar de bewoonde eilanden, maar de meeste toeristen zullen er oor kiezen om een boottocht te maken waarbij de drie belangrijkste eilanden Koločep, Lopud en Šipan bezocht worden. Šipan is het grootste eiland (16,5 km2) en ligt het verste weg op 17 kilometer afstand en heeft een landschap met veel boom en wijngaarden, evenals ruïnes van kerken. Lopud is geliefd vanwege zijn mooie witte zandstranden, tal van bloemen (o.a. een botanische tuin) en meerdere oude gebouwen zoals een verstrekt klooster, tal van kerken en een rectorenpaleis. Op slechts 3 kilometer afstand ligt het dichtste bij Dubrovnik ligt Koločep. Het eilandje Koločep leent zich uitstekend om te wandelen tussen de olijfboomgaarden en pijnbomen.

📌 Tip: Zelf heb ik goede ervaringen met deze dagtocht naar de Elafieten, waarbij alle de drie hoofdeilanden bezocht zullen worden. Een aantal betrouwbare aanbieders van boottochten naar de Elafieten:

Boek uw dagtocht

2. Dagtocht Montenegro

Dagtochten KroatiëExcursies Dubrovnik: Kotor in Montenegro
Dagtochten vanaf DubrovnikOnze Vrouw van de Rotsen in Perast

Door de ligging van Dubrovnik leent de stad zich uitstekend om een aantal buurlanden van de Balkan te bezoeken. Zo ligt op slechts 40 kilometer ten oosten van Dubrovnik Montenegro. Sinds de afscheiding van Servië is dit het jongste land van Europa en tijdens een dagtocht kun je een goede indruk krijgen van een aantal belangrijke bezienswaardigheden van Montenegro en dan met name het gebied van de Baai van Kotor. Fotogeniek is ‘Onze Vrouw van de Rotsen’, een eilandje met een kerk en klooster in de Baai van Kotor. Vanuit het stadje Perast kun je boottochten maken naar dit eilandje. De belangrijkste bezienswaardigheid van Montenegro is de stad Kotor, een oude havenstad omringd door een vestingmuur en welke volledig op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Vaak worden dagtochten (meer info en reserveringen) ook gecombineerd met de badplaats Budva, welke een charmant oud en ommuurd stadscentrum heeft. Een overzicht van excursies van Dubrovnik naar Montenegro:

Boek uw dagtocht

3. Dagtocht Bosnië en Herzegovina

Mostar bezoekenMostar in Bosnië & Herzegovina
Tours Kravica-watervallenExcursie naar de Kravica-watervallen

Slechts enkele kilometers ten noorden van Dubrovnik ligt de Balkanstaat Bosnië en Herzegovina. Wat dit land bijzonder en eveneens complex maakt is dat Bosnië en Herzegovina een culturele mix is van islamitische Bosniakken, Serviërs en Kroaten. Met een dagtocht vanuit Dubrovnik (meer info en reserveringen) kun je een paar belangrijke bezienswaardigheden in het zuiden van het land bezoeken met als hoogtepunt het historische Mostar. De stad Mostar heeft een zeer pittoresk historisch centrum met als bekendste bezienswaardigheid de Stari Most, de kenmerkende boogbrug boven de Neretva rivier. Andere bezienswaardigheden die bij dagtochten vanaf Dubrovnik vaak worden meegenomen zijn de prachtige Kravica-watervallen en het kleine charmante dorp Počitelj in Ottomaanse bouwstijl. Enkele goede aanbieders van excursies naar Bosnië en Herzegovina:

Boek uw dagtocht

4. Korčula

Dubrovnik dagtochtDe middeleeuwse muren van de stad Korčula
Tours vanaf DubrovnikTours vanaf Dubrovnik: wijnregio Korčula

Korčula is een wat groter eiland in de Adriatische Zee op anderhalf uur varen vanaf Dubrovnik. Naast toerisme draait dit groene eiland op olijfboomgaarden en wijngaarden. Op het eiland ligt verder de gelijknamige stad Korčula, een oude stad met 13e eeuwse stadsmuren en een mooie kathedraal. Ook ligt hier een paleis en museum, aangezien deze stad claimt dat ontdekkingsreiziger Marco Polo hier geboren zou zijn, maar daar hebben ze in Venetië een andere mening over. Verschillende excursies vanuit Dubrovnik (meer info en reserveringen) combineren een bezoek aan het eiland Korčula met een bezoek aan het schiereiland Pelješac en het vestingstadje Ston.

Boek uw dagtocht

5. Ston

Ston KroatiëSton op het schiereiland Pelješac
Bezienswaardigheden Dubrovnik omgevingDe kilometerslange stadsmuren van Ston in Kroatië

Op 54 kilometer ten westen van Dubrovnik ligt op het schiereiland Pelješac het kleine vestingstadje Ston. Het stadje is bekend vanwege de Middeleeuwse stadsmuren die ook wel als bijnaam de ‘Europese Chinese Muur’ hebben. Oorspronkelijk waren deze kilometerslange muren bedoeld om de zeer winstgevende zoutvelden te beschermen. Daarnaast staat Ston bekend om de uitstekende mossel en oesterkwekerijen.

Een overzicht van de beste dagtochten naar Korčula & Ston:

6. Cavtat

Nog meer dingen om te doen in de buurt van Dubrovnik? Op 21 kilometer ten oosten van Dubrovnik en dichtbij het vliegveld ligt de badplaats Cavtat. De stad heeft een historisch centrum met restanten uit de Griekse en vooral Romeinse tijd. Bezienswaardigheden zijn de barokke Sint Nicolaaskerk, een Franciscanerklooster, Mausoleum Obitelji Račić en diverse overblijfselen van de oude stad Epidaurus. Vanuit de oude haven in Dubrovnik kunt u in het hoogseizoen de boot nemen om de toeristische badplaats Cavtat te bezoeken.

Omgeving DubrovnikDe badplaats Cavtat, startpunt van de Konavle vallei
Bezienswaardigheden Dubrovnik omgevingEen watermolen op het platteland van de Konavle vallei

7. Konavle vallei

De Konavle regio staat ook wel bekend als de gouden vallei ten oosten van Dubrovnik en is het gebied tussen Cavtat tot aan de grens van Montenegro. Het dankt de naam aan de zeer vruchtbare grond en in de groene vallei tref je watervallen, riviertjes, watermolens, graanvelden, wijngaarden en mooie bruggen. De leukste manier om de Konavle regio te ontdekken is per fiets over de smalle landweggetjes. Via BajaBikes kun je een hele leuke fietstour met gids boeken waarbij je met een mountainbike de regio gaat ontdekken, waarbij je zelfs nog optioneel een bezoek kunt brengen aan lokale wijnkelders. Meer info en reserveringen Konavle fietstours.

Boek uw fietstour

8. Trsteno Arboretum

wat te doen in de buurt van dubrovnikTrsteno Arboretum werd ook gebruikt tijdens filmopnames
Trsteno ArboretumWat doen in de buurt van Dubrovnik: Trsteno Arboretum op 19 km

Met eigen vervoer of als u de openbare bus wilt gebruiken kan het ook leuk zijn om het Trsteno Arboretum op 19 kilometer ten noordwesten van Dubrovnik te bezoeken in het kleine plaatsje Trsteno. Het mediterrane park werd al in de 15e eeuw opgericht door een adellijke familie die kapiteins tijdens hun reizen verzocht om zaden en planten mee naar huis te nemen. De botanische tuinen in Renaissancestijl bij de voormalige adellijke zomerresidentie hebben zelfs een rol gehad bij de opnames van Game of Thrones.

tours Dubrovnik
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Kroatië gehad door de goede reistips over de activiteiten, bezienswaardigheden en excursies in Dubrovnik."